Controlorul de tren cu puternic accent ardelenesc

Mă întorc eu azi dupa amiază de la Arad la Timişoara. Ţin cu tot dinadinsul să vin cu un tren privat, că aşa mi se năzare, ajung în gară la ora 13, mă prezint la casa de bilete a companiei cu pricina şi întreb, La ce ora aveţi tren spre Timişoara?

Spre deosebire de alte dăţi cînd am fost instant re-direcţionată spre biroul de informaţii din aceeaşi gară, mi se răspunde foarte civilizat şi amabil, Aveţi la ora paisprezece şi un minut, dar aveţi trenul de CFR care pleacă la treisprezece treizeci. Nu pot să nu amintesc ca la biroul Informaţii din staţia Arad nu se dau detalii despre aceste trenuri private, doar cursele aparţinătoare CFR sînt făcute publice. Zic, Vreau un bilet, vă rog, doamna insistă, doar la ora 14 şi un minut. Da, multumesc mult, costă exact cît la CFR.

Iau biletul, mulţumesc, primesc urarea unei zile bune şi răspund ca atare.

După ora de rigoare în care am ajuns să îmi fac niscaiva cumpărături, urc în tren. În trenul privat, aţi reţinut, da? Frig afară, frig înăuntru, un aprilie zănatec ce ne face nopţile reci şi zilele înşelătoare. Surpriza nu a fost foarte mare, ştiam deja că aceste trenuri sînt… curate!! Nu ştiam unde să mă aşez, totul aşa de fain! Sigur că garniturile nu sînt deloc noi, doar aduse de prin cele ţări civilizate de multă vreme, dar şi CFR a avut şansa asta, dar de aia tot plin de resturi de seminţe şi coji de salam pe jos, scaune mutilate şi scuipaturi pe geamuri în garniturile lor…

Surpriza! Pornim la exact paisprezece şi un minut! Asta îmi aduce aminte de bunicul, impiegat de mişcare în România anilor ’50, cînd oamenii îşi fixau ceasurile după trenuri…

Nu trec bine de Aradul Nou că vine controlul pentru bilete, 3 oameni eram în vagon iar trenul avea… două vagoane…, Bună ziua, nici nu apucă să mai zică nimic că îi întind biletul. Tremuram de frig, cu o noapte înainte 12 grade în dormitor, afară nu cu mult mai multe, mă întreabă, cu un puternic accent ardelenesc, Da’ ţi-e frig? Zic, Da… Răspunde, Stai aşa, acuşi dau drumul la căldură şi te încălzesc.

Căldura a pornit după cîteva minute… Bine… Foarte bine, m-am dezmorţit la fel ca şi femeia de pe scaunul cu trei rînduri mai în spate. După jumătate de oră controlorul cu un puternic accent ardelenesc vine şi ne întreabă de ne este bine, cald. Femeia de pe scaunul cu trei rînduri mai în spate îi zice, Să vă dea Dumnezeu sănătate că ne-aţi dat căldură. La care controlorul cu un puternic accent ardelenesc răspunde, Dar nu m-a durut mîna să dau drumul, că doar de la motor dau.

A mai venit controlorul de cîteva ori pînă la Timişoara. La Sînandrei a zis, De-acum nu mai oprim decît la Timişoara.

Am ajuns la Timişoara. Înainte cu două, trei minute, a venit din nou controlorul cu un puternic accent ardelenesc şi ne-a urat o zi frumoasă.

O oră şi treizeci şi două de minute a durat călătoria de la Arad la Timişoara, 59 de kilometri. A venit controlorul la Orţişoara şi ne-a zis că, Aici stăm mai mult, că facem cruce, a mai venit la Călacea şi ne-a spus acelaşi lucru. Parcă eram responsabilitatea lui şi se simţea dator să aibă grijă de noi. Eu nu am simţit o datorie din partea lui, doar o apropiere, un comportament uman, normal. Controlorul cu un puternic accent ardelenesc.

Nu ştiu ce le face statul acelora care muncesc pentru el de îi dezumanizează. Îmi amintesc că acum ceva vreme, iarnă, într-un tren CFR, frig cumplit şi întrebînd de puteam avea căldură, răspunsul controlorului a fost, Dar nu aţi plătit şi pentru asta!

PS: Acum nu ştiu dacă Regiotrans S.R.L. Braşov e de „vină” pentru acest comportament ce pare siderant într-o ţară pierdută, ori controlorul cu un puternic accent ardelenesc… Oricum, mulţumesc mult şi e clar că voi circula de acum doar cu Regiotrans.


Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :