Davideni, ianuarie 1941 – Zodia ciumei, fragment

Au trecut şi sărbătorile. Sper că măcar tu te-ai bălăcit în nea, că ai făcut oameni de zăpadă cu ochi de cărbune şi nas de morcov, mîinile de mătură aşa cum făceam eu mai demult da’ ştiu că ai făcut, măcar tu să faci dacă eu nu am putut. Că poate n-a mai fost aşa de cald la tine. Ce ţi-a adus moşu’? a venit aşa cum ai vrut, plin de daruri, dulciuri şi jucării? Eu am primit de la el nişte iţari noi şi o cămeşă de mai mare dragul, aşa cum n-am văzut în sat, de unde o fi luat-o, cusută în fir în culori roşii şi galbene şi albastre aşa cum e stindardul nostru, cum aşa, de unde ştia moşu’ culorile astea şi apoi dacă tot a ştiut vezi, mi-a mai lăsat nişte acadele şi zahăr înşirat pe sfoară, da’ de unde că la prăvălie nu mai este nimic. Da’ moşu aiesta găseşte de toate numa’ acolo unde el ştie şi mi-a adus ce am vrut eu şi o carte. Cu poveşti. Şi acolo te-am găsit iar pe tine că pe cartea asta chiar o voiam, ştiam că tu eşti acolo şi aşa pot eu a şti ce mai faci, că aşa îmi scrii tu înapoi la scrisorile mele.

       Femeile din sat au făcut ca mai înainte, au pregătit mîncăruri de Crăciun, acasă la fiecare, iară eu cu nişte prieteni de la şcoală am fost la colindat da’ numai la neamuri, ăi de au rămas în sat, că la alţii ne-au zis că nu aveam voie să mergem şi la cunoştinţele apropiate de noi. Măcar că stau ruşii pe capul nostru, noi tot ne-am dus cu colindul, nu aşa ca mai înainte da’ ne-am dus. Eu m-am gîndit că pot să vin şi la tine să-ţi colind da’ tu eşti departe, nu ştiu bine unde şi atunci oi veni altădată, poate la anu’.

       Acuma a început din nou şcoala. Deja scriem binişor cu litere slave. Astea sînt un fel de semne ce seamănă cu literele noastre da’ sînt pe dos de-ţi vine a rîde şi altele sînt tot la fel da’ înseamnă altceva, smintiţi şi ruşii ăştia. Am învăţat multe cuvinte în ucraineşte şi citim deja fără pauză în cărţile noastre noi. Învăţătoarea noastră Olena este o femeie cumsecade, tare se munceşte cu noi da’ mie mi-ar fi plăcut să fiu acuma la liceu, în clasa întîi aşa cum trebuia, nu să repet clasa a patra. Să fiu la şcoală la Storojineţ, nu tot în Davideni. Literele tale sînt tot pe dos sau sînt ca ale mele? Cred că sînt la fel ca la noi pentru că altminteri nu pot să-ţi scriu şi tu să înţelegi şi nici să-mi răspunzi. Storojineţul este oraşul cel mai apropiat de noi da’ cel mai frumos oraş din Bucovina este Cernăuţiul, poate că tu ştii asta.

       Am locuit şi noi la Cernăuţi trei ani, eu eram mic da-mi aduc aminte de casa unde am stat, pe o stradă pe care mergeai la Mitropolie, nu ştiam eu ce-i aia şi nici acum nu mi-au explicat prea bine, e un fel de biserică. Am fost la şcoală acolo în clasa întîi şi şcoala asta era o şcoală specială, unde am învăţat să scriem direct pe caiete, cu condei, că ceilalţi copii de la alte şcoli scriau pe tăbliţe negre. Şi nu ştiu tu cum scrii la tine la şcoală, poate o să-mi spui odată. E curios să scrii pe tăbliţe da’ e bine, dacă greşeşti poţi să ştergi, că dacă greşeşti pe caiet şi pe urmă ştergi se vede şi e urît şi poţi să primeşti o pedeapsă. Sau dacă faci porci. Atunci cînd am stat la Cernăuţi îmi plăcea să stau ghemuit în faţa casei şi să mă uit la trăsurile care treceau pline cu domni şi doamne. Mulţi mergeau pe trotuar pe lîngă mine, domnii cu cîte un baston în mînă, cucoanele în rochii frumos colorate şi cu pălării mari, caraghioase, pline cu flori, de mă mir şi acuma cum de stăteau florile alea acolo sus şi nu cădeau şi nu se uscau.

       Îţi scriu aşa ca să ştii şi tu cum era cînd am fost eu mai mic şi nu mă cunoşteai, că mie tare mi-a plăcut tot ce am văzut la Cernăuţi şi dacă tu tot nu ştii cum e acolo îţi spun eu. Îmi aduc aminte că în dimineaţa de An Nou a trecut prin faţa casei noastre o coloană de militari din Regimentul 8 Vînători Cernăuţi, asta am aflat eu cînd am fost mai mare, cine erau ei, care mergea cu uratul la Mitropolie. Aveau o fanfară care cînta şi un plug tras de şase boi albi, mamă ce boi uriaşi şi albi ca laptele ce-l beau eu adus de mama că dacă nu-l beau iau o chelfăneală pe cinste şi pe plugul ăla era un brad frumos împodobit, aşa cum am văzut eu după aia într-o carte la şcoală şi numai acolo da’ cred că era o poveste. Şi lîngă brad era o grămadă de urători îmbrăcaţi frumos în costume naţionale.

       Apoi am dat  fuga la Mitropolie, că nu era să nu văd şi eu urăturile şi colindele lor. Au intrat în curte şi acolo era Mitropolitul Bucovinei îmbrăcat tot în aur şi alb şi pe cap avea o coroană ca de rege, da’ el nu era rege că pe rege îl ştiu eu cum e, că l-am văzut într-o poză şi s-au pornit să zică Pluguşorul şi din timp în timp unul pocnea din harapnic de răsuna toată strada pînă la noi acasă şi săreau boii ăia uriaşi ca nişte zmei şi albi ca un lapte, gata, gata să răstoarne ditamai plugul cu tot cu urători. Şi apoi un cor a cîntat La mulţi ani şi oamenii au ieşit la ferestre şi toţi care treceau s-au adunat în curte la Mitropolie.

       Tata a primit de lucru să fie gardian la nişte oameni care aveau o firmă de pază, s-a gîndit să se facă orăşean şi aşa am ajuns noi în Cernăuţi. Am stat numa’ trei ani acolo, că îi era dor de satul lui, de rudenii, de prieteni şi apăi  ne-am întors în Davideni, era în anul 1937 aşa am auzit. Da’ asta a fost mai demult, cînd eu eram mai mic şi acuma sîntem aici la noi acasă unde am fost şi cînd au venit ruşii ăia de care îţi spuneam că au venit în vară. Ţi-am scris de Cernăuţi pentru că eu tot o să mă mai duc pe-acolo, numa’ să plece ruşii ăştia odată că doar n-or sta toată viaţa, mă gîndesc că au şi ei casa lor şi acolo nu e nimeni acum şi cine are grijă de vite şi de păsări că doar au şi ei din astea, aşa ca noi şi or pleca. Şi poate au şi vişini ce trebuie culese. Cum se întîmplă ceva da’ şi dacă nu se întîmplă nimic eu tot ţi-oi mai scrie, să ştii ce mai fac şi să aflu şi eu ce mai e pe la tine atunci cînd o să-mi răspunzi, asta poate peste cîteva zile sau cîtva timp mai încolo.

~ par Mirella Tonenchi sur 10/02/2012.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :