Logică şi/ori spontan

Somnul raţiunii naşte monştri

      Dar ce ne facem cu iubirea? Întîmplarea asta tot un somn al raţiunii se pare că e, de fapt nu un, ci somnul articulat şi hotărît căci se zice, nu? că în momentul în care iubirea a reuşit a pune stăpînire pe cineva acesta e completamente lipsit de raţiune, adică nu mai gîndeşte, săracul, doar simte şi simte frumos. Toate gîndurile ce le mai deţine se îndreaptă în permanenţă asupra persoanei iubite, aceasta îl ocupă, îi invadează viaţa şi în fiece clipă întreg universul se roteşte în jurul aceluia care îi este obiect ori subiect? al sentimentelor sau care se poate chiar identifică cu el, cu universul iar atunci gîndurile nu mai sînt gînduri, ci sentimente, nu mai există raţiune ci simţire (as Jane said…), iubire, adică un monstru.

     Quod erat demonstratum, aşa cum ar zice un prieten de-al meu, adică, Ţi-am spus eu!, QED, aşa cum scriam la finalul fiecărei demonstraţii matematice la şcoală care era urmată de un rezultat, un răspuns la care am ajuns plecînd de la o ipoteză, avînd concluzia şi trecînd printr-un algoritm de rezolvare, alcătuit din alternarea şi înlănţuirea de formule şi afirmaţii, bazat pe un raţionament foarte (sic!) logic.

     La iubire nu ajungi prin modul acesta complicat, ori unii poate reuşesc asta, ea se întîmplă ori ba, de multe ori instantaneu adicătelea într-o clipă, şi atunci se cheamă că e Coup de foudre, asta cred că doar francezii puteau a o inventa şi, iată, au făcut-o. Şi aici logica nu mai are nici un cuvînt pentru simplul motiv că lipseşte deja cu desăvîrşire, ea are nevoie de judecăţi, exerciţii ale gîndirii legate între ele şi care conduc într-un mod armonios de la una la alta şi nu pot a mă abţine de la admirarea acestei frumuseţi. În iubire totul se întîmplă în mod spontan şi chiar de întîmplare spontană poate suna uşor repetitiv îmi asum asta, se poate la fel de bine şi mai frumos scrie că visăm vise ori că iubim iubire şi nu strică nimănui şi la nimic.

     De unde pot eu înţelege că iubirea naşte monştri. Dacă aş ţine neapărat. Şi e logic, nu?

     QED

      Mirella Tonenchi, martie 2010

Publicités

~ par Mirella Tonenchi sur 30/03/2010.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :