Prieteni în « Casa binelui » la Ocna de Fier

L Univers dans une pierre

 Duminică dimineaţa, la o oră şi jumătate de la plecarea din Timişoara împreună cu cei preceni, băteam în poarta lui Constantin Gruiescu din Ocna de Fier. Să vedem Casa binelui. Şi povestitele văzute şi ne(mai)văzute minuni pe care le adăposteşte, o colecţie incredibilă de flori de mină adunate răstimp de… o viaţă de către nea Costică, gazda noastră pentru cîteva ore bune.
De ce Casa binelui? Clipa e aceea în care îi păşeşti pragul şi toate energiile negative sînt lăsate în urmă, depinde doar de cel venit dacă le ia înapoi la plecare… Ah, rîde-veţi, copilării şi basme, da, posibil pentru unii, dar singură logica întîlnirii cu miile de cristale, pietre şi forme născute şi crescute vreme de mii şi miiii de ani în măruntaiele Geei, ne poate convinge… Şi nu în ultimul rînd blîndeţea acestui Om, iubirea de ceilalţi pe care o emană inclusiv prin ochi incredibil de albaştri, contrar acestei culori catalogată ca rece. Un om care lucrează cu pietre ar putea fi aidoma lor, nu? La fel de răcoros, distant şi dur, dar iată că domnul Constantin Gruiescu este exact reversul.
În momentul în care se deschise uşa iar nea Costică ne văzu, un zîmbet bucuros îi lumină privirea şi spuse doar atît, Aaa, prieteni! Adică nu conta că ne cunoştea ori ba, că mai fusesem pe acolo sau niciodată, eram Prieteni.
Aşa a început călătoria… Timp de trei ore ori… patru?…  am fost conduşi pe la fiecare stand, ni s-a explicat (în termeni de metalurgie, cristalografie, geometrie, geologie, geografie şi matematici speciale – domnul Gruiescu este membru al Societăţii Geografice Române -) despre flori/pietre aflate acolo, nu, nu despre toate, am fi rămas acolo cîteva săptămîni bune… Voi lăsa imaginile luate să vorbească singure, despre pietre nu poţi, ca profan, vorbi, le poţi eventual picta prin muzică, dar şi pentru asta trebuie să deţii o oarecare tuşă de geniu…
Dintre multele povestiri voiesc a aminti un aspect pe cît de hilar (şi asta doar datorită umorului şi optimismului lui nea Costică) pe atît de trist. De zeci de ani domnul Gruiescu visează să înfiinţeze un Muzeu Naţional care să cuprindă întreaga sa colecţie. Pînă acum a donat exponate, are colecţii la muzeul din Reşiţa, flori de mină în Sala Gruiescu de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, dar şi expoziţii în muzee din Franţa. Muzeul/casă de la Ocna de Fier a fost vizitat de mii de oameni, personalităţi ori oameni simpli, inclusiv de Regina Beatrix a Olandei şi preşedinţi ai României, cei doi de dinainte, căci de al treilea nici nu poate fi vorba. Amîndoi i-au promis sprijinul în fondarea şi construirea muzeului. Dar vorba românească e vorbă: A promite este nobil, a îţi ţine promisiunea este idiot…
Aşa căci nea Costică aşteaptă:
Am împlinit doar optzeci şi cinci de ani, pot să mai aştept!
Constantin Gruiescu este cunoscut şi apreciat în toată lumea. Mai puţin în propria ţară.
Typique românesc!

http://www.adevarul.ro/articole/resita-constantin-gruiescu-si-a-dedicat-viata-florilor-de-mina.html

Ce ne mai povesteşte nea Costică… Era aur mult în Banat. Şi fier. Iar Dacii le extrăgeau din munte, din adîncuri… dar aurul era moale, bun la nimic decît pentru cele podoabe, mărunţişuri pentru femei, aşa încît hotărîră a extrage doar fierul cel puternic, dătător de forţă, adevărat suport pentru un bărbat adevărat.

Pentru armele şi steagurile lor cu cap de lup prin care şuiera vîntul… cel aducător de teamă şi moarte pentru invadatori…

 

dracones_01

Publicités

~ par Mirella Tonenchi sur 30/09/2009.

7 Réponses to “Prieteni în « Casa binelui » la Ocna de Fier”

  1. Iuliana, ai avut dreptate… Este Universul in piatra asta…

  2. Misto articol.Inca nu am ajuns in partile alea.

  3. minunate poze. felicitari, mirella

  4. EXISTA SI OAMENI MINUNATI IN ACEASTA TARA!
    INTERACTIUNEA DINTRE ACESTE MINERALE SI OAMENII CARE LE DESCOPERA SUFLETELOR NOASTRE,PRECUM SI « CRONICARILOR » ESTE DEASEMENEA MINUNATA; ESTE O INVATATURA PENTRU CEI CE AM MAI RAMAS AICI !

  5. intrati si pe site lui pazvante din tecuci sa vedeti cum e! http://www.pazvante.ro, acolo sa vedeti muzeu de mineralogie, cel mai mare muzeu de mineralogie in aer liber din lume care contine peste 15000 de esantioane plus ca are o casa a binelui un salon multiterapeutic cau mai multe feluri de terapii unde intrarea este gratis!

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :