Centenar Eugène Ionesco – dar nu si in Romania…

Intram azi pe
http://hailaplimbare.blogspot.com/2009/07/lumea-teatrala-ramas-fara-cuvinte.html
si citeam:

« 05 iulie 2009
Eugen Ionescu, sau Eugene Ionesco?

Lumea teatrala a ramas fara cuvinte pentru ca Marie-France Ionesco se opune sarbatoririi centenarului dramaturgului in Romania.

Dramaturgul Eugen Ionescu s-a nascut în 1909 la Slatina. Desi anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nasterea sa, si în România au fost organizate mai multe actiuni care fac referire la centenarul artistului, în contractele de drepturi de autor pe care le semneaza fiica sa Marie-France Ionesco, aceasta interzice categoric ca tatal sau sa fie recunoscut ca dramaturg de origine româna.
Motivul, arata jurnalistii de la Evenimentul Zilei, este ca fiica lui Eugen Ionescu nu îl considera pe tatal ei un autor român, « din moment ce piesele sale sunt scrise în franceza si traduse în româna ». Mai mult, potrivit directorului de la teatrul Odeon, Dorina Lazar, aceasta a declarat ca « s-a saturat ca tatalui sau sa-i fie atârnata ca o tinichea originea româna ».
Conflictul pare sa aiba radacini mai vechi, dupa ce în 2007, fiica scriitorului s-a simtit jignita când regizorul Alexandru Dabija a scris într-un caiet de festival ca în tinerete nu l-a înteles pe Eugen Ionescu, dar s-a maturizat. Piesa montata de Dabija a avut de atunci interdictie la festivalurile internationale de teatru.
Marie-France cere în mod expres, în contractele de drepturi de autor, ca numele tatalui ei sa fie scris în franceza, Eugcne Ionesco, si nu în româneste.
De asemenea, mai exista câteva conditii stricte: « Spectacolul nu trebuie sa fie, nici mai mult nici mai putin, sponsorizat sau plasat sub egida unei organizatii românesti sau internationale (U.N.E.S.C.O sau alta), care face referire la centenarul Eugcne Ionesco ca autor român » arata cei de la Evenimentul Zilei.
« Eu nu ma opun ca piesele sale sa fie jucate, ci ma opun ca el sa fie recuperat ca scriitor român, ceea ce centenarul si festivitatile din România încearca sa faca. Tatal meu s-a nascut în România, dar a vrut sa fie si a fost un scriitor francez, chiar daca nu si-a schimbat numele » a declarat Marie-France Ionesco pentru Evenimentul Zilei.
Marie-France Ionesco a interzis prezentarea pieselor tatălui în limba română. Ea refuză să cedeze drepturile de autor pentru reprezentaţiile în limba română.

Mai multi intelectuali si oameni de teatru din România au hotarât sa ia atitudine, indignati de aceasta situatie.
Antena3.ro

Mi-ar placea sa aflu parerea voastra cu privire la pretentiile ridicate de fiica autorului.
Publicat de elena marin-alexe la 22:53″

Commenturi, 26 la ultima mea intrare. Revolta, indignare, ura… pietre aruncate! Toti, dintr-o data, sint romani! Si il vor si pe Ionesco la fel… Domnisoare exaltate, cucoane excitate, domni, pardon, tovarasi nesatisfacuti, violenta prin cuvinte, in exces…
Pai si eu am incercat sa postez un raspuns. Nu am reusit…
Iata-l aici:

Ah, da, Octavian Paler avea dreptate: « Pentru mine România este o vasalitate, adică m-am născut român şi n-am cum să ies din acest destin. »
Dar Monsieur Eugène Ionesco a reusit!
Chiar credeti ca doamna Marie-France nu a avut motive reale si profund intemeiate in luarea acestei decizii??
Cineva trebuie sa ii trezeasca pe romani, odata si odata… Domnia sa, prin gestul asumat, este, iata, unul dintre ei.
Doamna, ma inclin…

Tovarasilor! Nu prin declararea domnului Ionesco ca roman (ori a altor valori de elita nascute in tara asta) va salvati! Nu asa iesiti din troaca unde singuri si de buna voie ati intrat. Nu asa veti fi recunoscuti ca natie, ca popor, ca tara. Este nevoie de mult mai mult pentru asta!

~ par Mirella Tonenchi sur 07/07/2009.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :