NIHIL SINE DEO

Stema regatului Romaniei

 

Mîine este 10 Mai.
Pentru România o foarte importantă zi, cu triplă aniversare.

 

10 Mai 1866 – Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen intra în Bucureşti şi depunea jurămîntul în faţa Parlamentului, fiind proclamat Domnitor al Principatelor Romane.

10 Mai 1877 – Principele Carol I semna declaraţia de independenţă a României.

10 Mai 1881 – România devenea Regat, Carol I fiind încoronat Rege al tuturor românilor

Nu voi detalia mai mult, pentru că sînt convinsă ca majoritatea cunoaşte acele evenimente ale istoriei României de atunci cînd nu eram percepuţi şi trataţi ca şi “coada” Europei, ca ţiganii ei… Atunci cînd mai aveam o demnitate şi o putere de a ne hotărî destinul ca naţie, caracteristici care ar fi sublime dacă nu ar lipsi cu desăvîrşire acum, îmi permit a parafraza. Chiar dacă asta s-a concretizat în apelarea la un “domn străin” pentru a ne fi conducător. Am devenit, între timp extrem de aroganţi, foarte convinşi de infailibilitatea noastră, şi atacaţi de un mimetism devenit cronic, la cote ridicate (a se citi alarmante). Cu alte cuvinte, nu mai existăm decît pentru noi… Şi cu asta închei pentru că nu intenţionez a mă întrista ori a îmi (ne) plînge de milă, eu mîine am sărbătoare. Foarte mare!

Astăzi, la doar o zi distanţă de Ziua Regalităţii, va avea loc la CinemaPRO, cu începere de la ora 19.00, premiera de gală a filmului Carol I. Regia, Sergiu Nicolaescu, în rolul principal, adică Carol I, Sergiu Nicolaescu. De data asta chiar nu am vrut a fi ironică, dar aşa este! De fapt, dacă stau a gîndi, mă şi mir că nu au fost alţii (vezi americani, chinezi, brazilieni…) a face un film pe tema asta, ci chiar românii. Şi asta e foarte bine.
“Filmul este o producţie MediaPro Pictures care marchează o premieră în cinematografia românească – acelaşi actor joacă la vîrste diferite acelaşi personaj în două filme distincte – Sergiu Nicolaescu în rolul regelui Carol I, atât în “Pentru patrie” (1977), cât şi în “Carol I” (2009).” (Sursa: www.cinemapro.ro)

 http://www.youtube.com/v/XSMUScVUhKk&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b »></param><param

~ par Mirella Tonenchi sur 09/05/2009.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

 
%d blogueurs aiment cette page :